Alimente Interzise in Dieta Dukan
Dieta Dukan este cunoscuta ca o cura de slabire rapida, care iti permite sa mananci cat vrei, fara sa te infometezi. Cu toate acestea, exista multe alimente interzise in dieta Dukan.

Planul alimentar al dietei Dukan se concentreaza pe consumul ridicat de proteine, restrictionand carbohidratii si grasimile. Cura de slabire este impartita in patru faze, fiecare avand reguli specifice cu privire la ce poti sa manaci si ce nu.
Prin urmare, alimentele interzise in dieta Dukan difera de la o faza la alta. In timp ce, primele doua faze sunt mai restrictive, ultimele doua sunt mai permisive.
In acest articol gasesti o lista cu alimente interzise in dieta Dukan. Care sunt acestea si cand nu ar trebui sa le mananci?
Alimente interzise in dieta Dukan

In primele faze din dieta Dukan, alimentele permise constau (in mare parte) in proteine pure si legume sarace in amidon.
In schimb, dieta restrictioneaza consumul de grasimi si carbohidrati, deoarece sunt bogate in calorii si pot afecta scaderea in greutate.
Dupa ce ai trecut de primele trei faze, in dieta Dukan faza 4 nu mai exista alimente interzise.
Cu toate acestea, daca vrei sa iti mentii greutatea si sa nu te ingrasi din nou, ar fi bine sa ai grija la ce mananci.
Haide sa vedem mai exact care sunt acele alimente interzise in dieta Dukan.
1. Leguminoasele si amidonoasele
Leguminoasele si amidonoasele sunt alimente interzise in dieta Dukan faza 1 si dieta Dukan faza 2. Acestea sunt bogate in carbohidrati si pot interfera cu scaderea in greutate.
Leguminoasele si amidonoasele au un aport caloric ridicat. De altfel, daca sunt consumate impreuna cu proteinele, ingreuneaza digestia.
Prin urmare, in dieta Dukan va trebui sa eviti sau sa limitezi urmatoarele alimente:
- leguminoase: fasolea uscata, lintea, nautul, mazarea
- amidonoase: cartofii, porumbul, orezul, pastele fainoase, painea, cus-cus, graul si alte cereale
Incepand din faza de consolidare poti sa introduci leguminoasele si amidonoasele in dieta, insa va trebui sa te limitezi la cel mult 1-2 portii pe saptamana.
Chiar si asa, painea alba, orezul alb, cartofii prajiti, pastele din faina alba si alte cereale rafinate sunt in continuare alimente interzise in Dieta Dukan.
In schimb, dieta Dukan incurajeaza consumul de orez integral, paine integrala, paste integrale, quinoa, bulgur si alte cereale integrale.
2. Alimentele grase

Planul dietei Dukan este foarte sarac in grasimi. Potrivit principiilor acestei cure de slabire, alimentele grase sunt bogate in calorii si provoaca cresterea in greutate.
Astfel ca, dieta Dukan este foarte restrictiva cu aportul de grasimi. Inclusiv sursele de grasimi sanatoase sunt alimente interzise in dieta Dukan.
Din cauza faptului ca limiteaza atat de mult grasimile si carbohidratii, s-au contura despre dieta Dukan pareri destul de critice. Potrivit nutritionistilor, acesti macronutrienti sunt esentiali intr-o alimentatie echilibrata si sanatoasa.
Insa, aceasta este o alta discutie! Revenind la subiectul articolului, pe intreg parcursul dietei Dukan nu ar trebui sa consumi:
- pielea de pe carnea de pasare, carnea grasa de porc, miel, carnati, salam si alte mezeluri
- smantana, untul, margarina, cascavalul, branzeturile tari, iaurturile grase si alte produse lactate bogate in grasimi
- galbenusul de ou (cu moderatie)
- uleiurile vegetale
- nucile si semintele
- avocado
- maioneza si alte sosuri grase
- prajelile si mancarurile de tip fast-food
Totusi, incepand din dieta Dukan faza 2, iti este permisa o lingurita (5 ml) de ulei de masline pentru asezonarea preparatelor. De asemenea, in faza 3 poti sa introduci in dieta o portie (40 g) pe zi de branzeturi mai grase.
In rest, va trebui sa consumi doar proteine cat mai sarace in grasimi. Poti sa mananci carne slaba de pasare, de vita, organe, peste, fructe de mare, albus de ou, branzeturi si lactate degresate.
3. Zaharul si produsele zaharoase

Zaharul si produsele zaharoase sunt alimente interzise in dieta Dukan. Acestea au un aport caloric foarte ridicat. Contin calorii goale, adica confera organismului energie, dar fara sa ii furnizeze nutrienti esentiali.
Dupa ce sunt ingerate, alimentele zaharoase sunt transformate de organism in glucoza si provoaca cresterea brusca a glicemiei.
De asemenea, excesul de zahar este transformat de metabolismul uman in grasimi, ceea ce provoaca ingrasarea.
Pe langa cresterea in greutate, zaharul si alimentele zaharoase cresc riscul de aparitie a unor probleme de sanatate. Daca sunt consumate prea des, pot provoca obezitate, diabet zaharat si alte complicatii.
Unul dintre marile avantaje ale dietei Dukan este ca nu permite consumul de zahar si produse zaharoase. Acesta este un lucru benefic atat pentru silueta, cat si pentru sanatate.
Prin urmare, orice produs care contine zahar trebuie exclus din dieta Dukan. Iata cateva exemple:
- zahar, bomboane, caramele, ciocolata, fondante, nuga, martipan
- prajituri, fursecuri, torturi, inghetata, creme, budinci
- cornulete, placinte si alte produse de patiserie
- sosuri, dulceturi, siropuri, jeleuri
- ceaiuri, cafea si alte bauturi indulcite cu zahar
In schimb, dieta permite inlocuirea zaharului cu indulcitorii naturali, cum ar fi stevia. Ii poti include in alimentatie in oricare dintre faze si exista o multime de retete dieta Dukan de deserturi gustoase.
4. Fructele

Fiind bogate in zaharuri, fructele sunt si ele alimente interzise in dieta Dukan. Potrivit dietei, acestea pot provoca cresterea brusca a nivelului glicemiei in sange si pot influenta negativ scaderea in greutate.
Astfel, in primele doua faze nu ai voie sa consumi nici un tip de fruct. In dieta Dukan faza 3 sunt permise, in cantitati limitate, fructele cu mai putine zaharuri.
In aceasta etapa poti sa mananci 1-2 portii de capsuni, mere, pere, caise, piersici, nectarine, kiwi, portocale, alte citrice, zmeura, afine si alte fructe de padure.
In schimb, dieta Dukan interzice fructele care contin mai multe zaharuri, cum ar fi:
- banane
- smochine
- struguri
- mango
- cirese
- fructe uscate
5. Alcoolul

Bauturile alcoolice sunt interzise in dieta Dukan. Alcoolul contine 7 cal/g, mai mult decat proteinele si carbohidratii care contin 4 cal/g.
In plus, caloriile din alcool sunt de slaba calitate si nu pot fi transformate in energie. Consumul de alcool ingreuneaza efortul de scadere in greutate, scade rezistenta organismului, genereaza stresul oxidativ si creste riscul de aparitie a bolilor.
Daca vrei sa slabesti cu dieta Dukan, va trebui sa eviti bauturile alcoolice. Doar la mesele de sarbatoare din faza de consolidare iti este permis sa consumi un pahar de vin.